رييس مركز طرح هاي كلان معاونت علمي وفناوري رياست جمهوري گفت: سامانه پرتودهي گاما به محصولات كشاورزي تا پايان امسال در شهركرد به بهره برداري مي رسد .با استفاده از اين سامانه ماندگاري محصولات كشاورزي تا حداكثر سه ماه افزايش مي يابد.

يكي از كاربردهاي فناوري هسته اي در پرتودهي محصولات كشاورزي براي افزايش ماندگاري آنهاست.
در اين روش محققان محصولات كشاورزي را در مقابل مقدار دقيق و معيني از پرتوهاي يون ساز قرار مي دهند؛ پرتوهاي يون ساز مي توانند ميكروارگانيسم ها از جمله باكتري ها را نابود كنند و ماندگاري محصولات كشاورزي را تا سه ماه افزايش دهند.
دكتر غلامحسين رحيمي روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا اظهار داشت: طرح كلان ملي فناوري و نوآوري طراحي، ساخت و راه اندازي سامانه پرتودهي صنعتي چند منظوره گاما به منظور پرتودهي محصولات كشاورزي و استريليزه كردن تجهيزات پزشكي در حال اجراست .
وي افزود: در فازاول اين طرح، راه اندازي دو سامانه پرتودهي به ترتيب در شهرستان هاي بناب و شهركرد تعريف شده است.

رحيمي خاطرنشان كرد: سامانه پرتودهي بناب توسط سازمان انرژي اتمي و سامانه پرتودهي شهركرد توسط بخش خصوصي ساخته خواهد شد.

وي گفت: با توجه به روند پيشرفت طرح مذكور و براي نخستين بار، حداقل يك سامانه پرتودهي در سال جاري در كشور به بهره برداري خواهد رسيد.
رييس مركز طرح هاي كلان معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري ايجاد چنين سامانه هايي در كشور را آغازگر تحولي مناسب در عرضه حفظ محصولات كشاورزي عنوان كرد و گفت: با استفاده ازاين سامانه ها مي توان محصولات كشاورزي را با ماندگاري بيشتر عرضه كرد.
وي افزود: يكي از ضررها و خسران هاي موجود در حوزه كشاورزي ضايعات بالا در اثر ماندگاري ميان مدت محصولات است؛ به طوري كه محصولات كشاورزي بعد از توليد علاوه بر اين كه مي بايست درسردخانه ها قرار گيرند، كه اين خود صرف هزينه بالايي را به دنبال دارد؛ گاه با مواد شيميايي سعي در حفظ آن مي شود. درحاليكه با پرتودهي اين محصولات، بقا و ماندگاري آن ها در دماي محيط افزايش مي يابد.