امنیت غذایی جهان در معرض تهدید آفتهای رو به گسترش
ر اساس تحقیقات جدید، گرمایش زمین منجر به گسترش آفتهای محصولات کشاورزی به سوی قطبهای شمال و جنوب با سرعت سه کیلومتر در سال شده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تحقیقات محققان در دانشگاه اکستر و دانشگاه آکسفورد که در ژورنال "نچرال کلایمیت چنج" به چاپ رسیده، ارتباط قوی میان افزایش دمای زمین طی 50 سال گذشته و گسترش آفتهای محصولات کشاورزی را نشان میدهد.
در حال حاضر 10 تا 16 درصد از تولیدات کشاورزی جهان بر اثر هجوم آفتها از بین میروند. آفتهای محصولات کشاورزی شامل قارچ، باکتری، ویروسها، حشرات، نماتدها، ویروئیدها و اواوسیتها هستند.
تنوع آفتهای محصولات کشاورزی رو به گسترش است و انواع جدید همچنان در حال تکامل هستند.
خسارت حاصل از قارچ و میکروارگانیسمهای شبیه قارچ بر محصولات عمده به اندازه ای بالغ میشود که برای تامین غذای 9 درصد از جمعیت کنونی جهان کافی است.
در این تحقیقات پیشبینی شده در صورتی که افزایش دمای جهانی آن طور که انتظار میرود ادامه پیدا کند، این رقم رشد بیشتری خواهد یافت.
انتشار آفتها به دلیل فعالیتهای انسان و هم فرآیندهای طبیعی حاصل میشود اما تصور میرود حمل و نقل باری بین المللی عامل اصلی آن باشد.
طبق این تحقیقات، گرمایش زمین به آفتها امکان میدهد در مناطقی که پیش از این برای آنها نامناسب بودند، گسترش پیدا کنند. به عنوان مثال قارچ مولد پوسیدگی ساقه برنج که در بیش از 80 کشور وجود دارد و تاثیر چشمگیری بر اقتصاد زراعی و سلامت اکوسیستم داشته، اکنون به گندم منتقل شده است و بلاست گندم که یک بیماری جدید محسوب میشود موجب افت چشمگیر بازده گندم در برزیل شده است.
یکی از محققان دانشگاه اکستر هشدار داده در صورتی که آفتهای محصولات کشاورزی با گرم شدن زمین به سمت قطبهای شمال و جنوب پیش بروند، تهدید جدی برای امنیت غذایی جهانی به وجود میآورند.
بر اساس گزارش گلوبال فودمیت، در این تحقیقات از مشاهدات مربوط به 612 آفت محصولات کشاورزی طی 50 سال گذشته استفاده شده است.